«Ανοιχτό παράθυρο στις αρμονίες της τζαζ»
Στο café του Νομισματικού Μουσείου
την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
Στις 9 μ.μ.





Συνθέσεις για σαξόφωνο και πιάνο γραμμένες από την πιανίστα Λητώ Βογιατζόγλου.
Μια γαλήνια, συνειδητή ερμηνεία που πορεύεται σε προσωπικά μονοπάτια.
Ήχος μάλλον ασυνήθιστος, ίσως απρόσμενος, ήχος μουσικής δωματίου.
«……..πρωτότυπες συνθέσεις της πιανίστας Λ. Βογιατζόγλου που δείχνουν πως η Λητώ ακολουθεί έναν προσωπικό δρόμο που μένει ανεπηρέαστος από πρόσκαιρες μόδες, ένα δρόμο εκφραστικό και γεμάτο ευαισθησία – συνεπώς όχι άτρωτο – που αντλεί τη δύναμή του ακριβώς μέσα από τη συναισθηματική του διαύγεια και την αφηγηματική του παραστατικότητα. Η Λητώ Βογιατζόγλου βασίζει τη μουσική της πάνω σ’ αυτές τις ποιότητες και δημιουργεί όχι απλά εικόνες – από τη φύση τους περιορισμένες σε δύο διαστάσεις – αλλά πλάσματα που αναπνέουν, πλάσματα με σάρκα και οστά.» Γιώργος Χαρωνίτης, ‘ΗΧΟΣ & HI-FI’, Απρίλιος 1988.


Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ., μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση θα μας φέρει στα μονοπάτια της τζαζ. Η Λητώ Βογιατζόγλου θα παρουσιάσει παλιές και νέες συνθέσεις της καθώς και διασκευές σε ρεμπέτικα τραγούδια και παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες. Η live αυτή εμφάνιση είναι μια σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τη μεγάλη αυτή μουσικό που «ακολουθεί έναν δικό της προσωπικό δρόμο, που μένει ανεπηρέαστος από πρόσκαιρες μόδες, έναν δρόμο εκφραστικό, γεμάτο ευαισθησία – συνεπώς όχι άτρωτο – που αντλεί τη δύναμή του ακριβώς μέσα από τη συναισθηματική του διαύγεια και την αφηγηματική του παραστατικότητα. Η Λητώ Βογιατζόγλου βασίζει τη μουσική της σ’ αυτές τις ποιότητες και δημιουργεί όχι απλά εικόνες που από τη φύση τους είναι περιορισμένες σε δύο διαστάσεις, αλλά πλάσματα που παίρνουν ζωή, πλάσματα με σάρκα και οστά.» (Γ.Χαρωνίτης, περιοδικό ΗΧΟΣ, Απρίλιος 1988, φεστιβάλ  Praxis, Ινστιτούτο Goethe).

Λίγα λόγια για την Λητώ Βογιατζόγλου:
«Το 1986, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της, ‘τίλι, τίλι, τίλι’(Praxis records), ήταν φανερό πως είχαμε να κάνουμε με μια original καλλιτεχνική παρουσία και μια δημιουργική φωνή στο χώρο της ελληνικής τζαζ.  Το ‘τίλι, τίλι’, ηχογραφημένο το 1984 με Γάλλους μουσικούς στο Παρίσι, όπου η Λητώ μελέτησε μουσική και εργάσθηκε για μια δεκαετία (1976-1986), περιελάμβανε το ομώνυμο δωδεκανησιακό τραγούδι σε διασκευή, μια σύνθεση για σόλο πιάνο του Ran Blake και έξι προσωπικές της συνθέσεις (πιάνο, τρομπέτα, άλτο σαξόφωνο, ακορντεόν, κοντραμπάσο, ντραμς). Το άλμπουμ αυτό ξεχώριζε για την ποιότητά του και κυρίως, έκανε καθαρό ότι η Λητώ είχε μια ιδιαίτερη συνθετική ικανότητα, που συνδυάζει πρωτότυπες μελωδικές αρετές με τη δόμηση της σύγχρονης τζαζ.» (Γ. Χαρωνίτης, περιοδικό jazz & τζαζ, Μάιος 2006, 6ο ευρωπαϊκό jazz festival, Τεχνόπολις, Δήμος Αθηναίων).
Το Μάιο του 2009, με τη συμμετοχή του μεγάλου Γάλλου μουσικού Michel Portal, οι συνθέσεις της παρουσιάσθηκαν στο ΜΜΑ σε μια συναυλία με τίτλο «Ανοιχτό παράθυρο στις αρμονίες της τζαζ». Η παρουσία του M. Portal στη μουσική σκηνή της Αθήνας συνετέλεσε σε sold-out των εισιτηρίων στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του ΜΜΑ.


Παίζουν:
Λητώ Βογιατζόγλου | πιάνο, συνθέσεις

Σπύρος Ροντογιάννης | σοπράνο & άλτο σαξόφωνο


Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 3610067
Info:
Νομισματικό Μουσείο | Πανεπιστημίου 12, Αθήνα | 210 3610067 |e.nma.garden@gmail.com
Facebook: Nomismatiko Mouseio Garden
***
Επικοινωνία- Προβολή στα ΜΜΕ
Ιωάννα Πεπελάση & Θεοδώρα Παπανικολάου | Ε. nma.garden@gmail.com

Χορηγός επικοινωνίας: www.jazzonline.gr      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο